Hokej-play off: Košice zdolali Skalicu 4:2 a vedú vo finále

01.04.2009 Celý región

Košice 1. apríla (TASR) - Hokejisti HC Košice vyhrali v stredu v prvom finále play off Slovnaft extraligy nad HK 36 Skalica 4:2 a ujali sa vedenia v záverečnej sérii sezóny.
Druhý zápas je na programe vo štvrtok, opäť na ľade víťaza dlhodobej časti.

HC Košice - HK 36 Skalica 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)
Góly: 12. Kopecký (Šterbák, Tabaček), 31. Šterbák (Faith, Bartoš), 44. Faith, 59. Kopecký (Bartoš, Slovák) - 42. Zálešák (Ďurák, Školiak), 51. Gründling (Pálffy, Hartmann)
Rozhodcovia: D. Konc, Kubuš - Gajan, T. Orolin
vylúčení: 2:6
presilovky: 1:0
oslabenia: 0:0
8347 divákov (vypredané)

Na zápasy: 1:0.

HC Košice: Lipovský - Šterbák, Tabaček, Slovák, Špelda, Kledrowetz, Grman, Deyl - Kopecký, Faith, Bartoš - Rud. Huna, Gron, Jenčík - Miklík, Húževka, Kmiť - Šimurda, Sýkora, Ščurko
HK 36 Skalica: Rybár - Gründling, Hranáč, Škápik, Ďurák, Škadra, Jendek, Beňa, Gula - Pálffy, Mikúš, Hartmann - Školiak, Zálešák, Pašek - Višnovský, Kocák, Šátek - Kutálek, Novák, Málik

Do burácajúcej atmosféry našili obe mužstvá vkusne na mieru aj dianie na ľade. Z obojstranne dynamického hokeja sa však postupne vykľula strategická prevaha domácich. Nesnažili sa o svoje klasické nátlakové kombinácie za každú cenu, súpera púšťali až k vlastnej modrej, kde ho o to dôraznejšie napádali a získavali priestor na útoky. V 2. minúte Faith našiel spoza bránky v čistej pozícii Miklíka a gólom zaváňala aj 8. minúta, v ktorej po závare Hartmann zabránil puku na ceste do siete až z bránkoviska. Skaličania síce naznačovali snahu o ofenzívny prejav, ale v príslušnom pásme pôsobili bezradne a celoplošne bojazlivo. V podstate zahrozil len dvakrát jemne Pálffy, pričom medzitým už jeho tím prehrával. V presilovke sa po Šterbákovej strele a Rybárovom zákroku najlepšie zorientoval Kopecký. Do konca tretiny mal gólovku ešte domáci Jenčík.
Druhá tretina priniesla podobný obraz hry. Košičania vo svojich štruktúrach zotrvali, pre istotu ich ešte spevnili, lebo najmä Pálffy mal zopár nebezpečných kontier a v jednej jedovatej akcii z jeho kumštu nevyťažili spoluhráči. Mikúš nebol úplne vo svojej koži, z jeho nedôrazného bránenia rezultovala ďalšia presilovka Košičanov a následne ich permanentnejší tlak. Paradoxne v tom čase sa zrodila dvojitá tutová príležitosť Kocáka s Višňovským po kvalitnej robote Šáteka. O dve minúty už bolo 2:0, keď úplne na konci piatej presilovky skóroval od modrej Šterbák. Skaličania sa až potom dočkali prvej početnej výhody, ale nezahrali ju oslnivo a keďže ani ich súper nepredvádzal svoje optimum, atmosféra v aréne zaostávala za tou z predchádzajúcich sérií.
Ešte viac ochabla, keď na začiatku tretieho dejstva Zálešák dorazil Ďurákovu strelu do bránky. Hoci mal vzápätí šancu Grman, v 4. minúte vytvorila druhá skalická línia nevídaný poldruhaminútový tlak s množstvom šancí a neskutočnej streleckej smoly. Nad tým všetkým sa vznášal mohutný piskot, najmä keď hostia pokračovali v tlaku. Lenže obrancovia si na modrej nerozumeli a faul na unikajúceho Hunu vyústil v úspešné trestné strieľanie Faitha. Ovácie dostala šanca Jenčíka a hokej mal parádne grády. Tie umelecké mu dával Pálffy, dve jeho vtipné akcie zostali nevyužité, ale do tretice svoju unikátnu bodovaciu sériu predĺžil prihrávkou na gól Gründlinga. Za stavu 3:2 boli domáci v útlme, keďže súper im už druhýkrát možnosť rýchleho trháku nedal, naopak všetky jeho, už iba tri formácie riadne zatápali. Elitná v tom pokračovala aj počas power play presne dve minúty pred klaksónom, lenže po 40 sekundách manévrov si rozohrávajúci Skaličania nerozumeli a Kopecký po mimoriadne rafinovanej práci Bartoša z prvej napálil puk do prázdnej bránky na konečný stav.
 

Vyberte región